Ai että tykkään tästä mangoldista. Se on jo pelkästään niin kauniin näköinenkin puutarhassani, että sitä jaksaa aina uudestaan ja uudestaan ihailla. Mangoldi on suomalaiselta nimeltään lehtijuurikas. Se on sukua punajuurelle ja sokerijuurekkaalle.
Minä ostin mangoldini tänä vuonna taimena, istutin puutarhapalstalleni kolme taimea. Niistä lopulta jäi henkiin vaan yksi. Taisivat kärsiä kuivuudesta ihan alku kesästä. Se on myös ollut puutarhapalstallani aktiivisesti vierailevien kanien suurta suosikkiherkkua. Ainakin oletan, että se on kani joka käy napsimassa paloja lehdistä.
Mangoldi kerätään alkaen uloimmista lehdistä ja se nyppäistään (tai kierretään) irti samalla tavalla kuin raparperin lehdet. Sadonkorjuuaika on noin 2 kuukautta kylvämisestä. Mangoldi on siitä kiva kasvis, että se kestää pientä pakkasta.
Mangoldia voi pakastaa kunhan sen ryöppää ensin nitraattipitoisuuden vuoksi. Mangoldia käytetään samalla tavalla kuin pinaattia. Se sopii keittoihin, patoihin, piirakoihin ja muhennoksiin. Tuoreena sitä voi käyttää salaattiinkin. Mutta jos tuoreena käytettäessä kannattaa ottaa ihan pieniä lehtiä, niissä ei ole niin paljon nitraatteja. Kinkkupiirakassa mangoldi oli tosi kiva lisä.
Mangoldi on kaksivuotinen kasvi, mutta sen talvehtiminen on hankalaa. Saa nähdä saanko sitä talvehtimaan.
Minä ostin mangoldini tänä vuonna taimena, istutin puutarhapalstalleni kolme taimea. Niistä lopulta jäi henkiin vaan yksi. Taisivat kärsiä kuivuudesta ihan alku kesästä. Se on myös ollut puutarhapalstallani aktiivisesti vierailevien kanien suurta suosikkiherkkua. Ainakin oletan, että se on kani joka käy napsimassa paloja lehdistä.
Mangoldi kerätään alkaen uloimmista lehdistä ja se nyppäistään (tai kierretään) irti samalla tavalla kuin raparperin lehdet. Sadonkorjuuaika on noin 2 kuukautta kylvämisestä. Mangoldi on siitä kiva kasvis, että se kestää pientä pakkasta.
Mangoldia voi pakastaa kunhan sen ryöppää ensin nitraattipitoisuuden vuoksi. Mangoldia käytetään samalla tavalla kuin pinaattia. Se sopii keittoihin, patoihin, piirakoihin ja muhennoksiin. Tuoreena sitä voi käyttää salaattiinkin. Mutta jos tuoreena käytettäessä kannattaa ottaa ihan pieniä lehtiä, niissä ei ole niin paljon nitraatteja. Kinkkupiirakassa mangoldi oli tosi kiva lisä.
Mangoldi on kaksivuotinen kasvi, mutta sen talvehtiminen on hankalaa. Saa nähdä saanko sitä talvehtimaan.
Kommentit
Lähetä kommentti