Siirry pääsisältöön

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsan kasvatus, ihan niin kuin kaiken muunkin kasvattaminen, on uusi juttu minulle. Tämä on niitä kasveja joiden kasvattamiseen ryhtyessä olisi kannattanut tutkia asiaa vähän tarkemmin. Olen nimittäin laittanut ne kasvamaan ihan liian lähekkäin toisiaan. Avomaalla taimivälin pitäisi olla metrin verran. Minulla taitaa metrin matkalla olla kolme taimea.

Ostin ensin yhden taimen puutarhaliikkeestä. Sitä istuttaessa luinkin, että pitäisi olla vähintään kaksi taimea. Jollei sitten ole kyseessä itsepölyttyvä lajike. No minullahan ei siinä vaiheessa ollut mitään tietoa millainen taimi minulla on. Ajattelin, että ei siitä varmaan sitten tule mitään. Kävin kaupasta ostamassa kesäkurpitsan siemeniä ja kylvin niitä kaksi kappaletta maahan. No nyt minulla sitten on kahdenlaisia kesäkurpitsoja. Tuosta kaupasta ostetusta taimesta tulee vihreitä kesäkurpitsoja ja siemenistä keltaisia. Tykkään erityisesti tuon keltaisen väristä.

Kesäkurpitsa ei tykkää kylmästä. Etelä-Suomessa sen istutusaika on touko-kesäkuun vaihteessa normaalikesinä. Tänä vuonna sen varmaan olisi voinut istuttaa aikaisemminkin kun oli poikkeuksellisen lämmintä. 




Kesäkurpitsa tarvitsee reilusti vettä. Jostakin muistan lukeneeni, että vettä pitäisi antaa 10 litraa per taimi. Olenkin kantanut aikamoisen määrän vettä tänä kesänä kesäkurpitsoilleni.

Kesäkurpitsat pitää poimia aika pieninä. 20 senttiä on hyvä koko sadonkorjuuseen. Muuten siitä saattaa tulla puumainen. Saa nähdä miten kesäkurpitsani tulevat kestämään pakastamisen. Satuin nimittäin vasta tänään lukemaan, että se ei pidä pakastamisesta. Minulla on useampi kesäkurpitsa pakastettuna pieninä paloina. Olin ajatellut, että niitä paloja voi sitten laittaa erilaisiin wokkeihin. Täytyykin sitten käyttää loput sadot suoraan sellaisenaan.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhannusruusun loistoa

Meidän juhannusruusu alkoi kukkia noin viikko juhannuksen jälkeen. Todella isot kukat. Juhannusruusu on kyllä yksi lempikasveistani. Juhannusruusu on niin helppo hoitoinenkin, että senkin puolesta pidän siitä. Vähän on päässyt villiintymään tämä meidän ruusu. Se kasvaa talon kulmalla ja huomasin, että talon alta lautojen välistä tulee lehtiä. Muutama kukkakin näkyy siellä. Jäin miettimään, että pitäisiköhän sille tehdä jotain. Samoin nurmikolla näkyy siellä täällä ruusun alkuja, mutta ne ovat aina hävinneet nurmikon leikkuun yhteydessä. Tykkään kävellä paljain varpain mökillä ja ruusun piikkien päälle ei välttämättä olisi kiva astua.

Ulkomailla

Olin viikon matkalla Italiassa, Ischialla. Ihan kateellisena katselin heidän paikallisia puutarhoja jotka kukoistivat. Minulla kun on tuo oma pieni kuiva maaplänttini, joka tuntuu niin kitukasvuiselta etenkin nyt kun on nähnyt italialaisia puutarhoja. Oma palstani oli viikon miehen hoiteissa ja pelkäsin mitenkä käy. Mutta eipä hän ainakaan ihan kaikkea ollut onnistunut tappamaan, kuten pelkäsin. Muutamat härkäpavut jo keräsinkin. Ne ovat todella etuajassa. Meidän naapuripalstalla härkäpavut näyttivät vasta kukkivan. Rikkaruohoja oli kertynyt taas viikon aikana ihan hirmuinen määrä. En edes saanut tänään kaikkia rikkaruohoja pois. Täytyy mennä huomenna uudelleen hommiin.

Härkäpapu

Meillä on ollut tosi hyvä härkäpapuvuosi. Niitä tulee vaan lisää ja lisää. Härkäpavun hyvä puoli on se, että parantaa maan ravinnepitoisuutta. Oma puutarhapalstani oli jonkin verran huonossa kunnossa ja oletan härkäpapujen tekevän hyvää maalle. Lähdin keväällä innoissani kylvämään siemeniä tänne kotiin. Nehän venähti heti todella pitkiksi. Kuljettaminen puutarhapalstalle oli tosi työlästä ja suurin osa taimista ennätti katketa matkan varrella. Kylvin ne siis ihan liian aikaisessa vaiheessa. Kylvin sitten uudet siemenet uudelleen palstalle ja ne lähti hyvin kasvamaan. Satoa alkoi tulla jo heinäkuun alkupuolella. Innoissani kylvin vielä uuden satsin siemeniä siinä vaiheessa kun ensimmäiseet pavut olivat jo korjuuvaiheessa ja nekin lähti hyvin itämään. Tällä viikolla poimin sitten tuon jälkimmäisen sadon viimeiset pavut. Härkäpavun lehtihankoihin kehittyy 2-5 kukkaa, joista sitten muodostuu palot joiden sisällä pavut ovat. Minun härkäpapujen kukat olivat valkoisia. Naapuripalst