Siirry pääsisältöön

Kesän päätös

Mökki on nyt laitettu talviteloille. Tai no edelliset mökkeilijät olivatkin jo tehneet suurimman osan hommista viime viikonloppuna. Laituri oli nostettu ja pumppu irrotettu. Ne on yleensä ne suuritöisimmät työt sekä keväällä että syksyllä. Olimme siis tällä kertaa kantoveden varassa, pumppu kun oli irrotettu.



Aivan ihana pidennetty viikonloppu takana. Lähdimme reissuun jo perjantaina ennen puoltapäivää ja tulimme kotiin maanantaina iltapäivästä. Jos viime viikot on ainakin Helsingissä satanut, niin nyt oli todella upea aurinkoinen keli koko viikonlopun. Eli pääsimme nauttimaan auringostakin. Todella kylmä kyllä oli. Ensimmäinen yö meni palellessa.



Puista oli lähtenyt lähes kaikki lehdet. Haravoitiin osa pois, mutta ajallisesti ei kaikkea edes olisi ehtinyt haravoida. Maa oli todella märkää ja lehdet painoivat paljon. Olen yleensä jättänyt osan lehdistä maahan ja keväällä sitten ollaan ruohonleikkurilla ajettu niiden yli. Muistelen jostakin lukeneeni, että se tekee nurmikolle hyvää jos lehtiä jättää maahan.



Sienimetsällekin ehdittiin. Ensimmäisenä päivänä kävelin pitkin poikin metsässä ja en löytänyt mitään. Mökkipihalle tullessa huomasin, että ihan pihalla kasvaa kanttarelleja. Meillä on toisella puolella pihaa raja-aitana iso kuusiaita. Sen alla olikin aika reilusti kanttarelleja. Seuraavana päivänä kävin uudelleen metsässä ja löysinkin lisää kanttarelleja.



Olimme liikkeellä kesärenkailla. Vähän huolestutti kyllä lähteä autolla liikkeelle tänä aamuna. Yö oli ollut todella kylmä ja lunta alkoi satamaan aamupäivästä. Lämpömittari näytti nollaa astetta. Pienen hetken jopa mietin, että jääköön mies mökille (hänellä kun on lomaa) ja minä menen vaikka bussilla kotiin. Mutta ihan turvallisesti päästiin kotiin.



Tämä taisi olla syksyn viimeinen mökkireissu. Tai no jos säät pysyy pitkään lämpimänä niin mistä sen tietää vaikka vielä mentäisiin käymään. Joka tapauksessa syksyn viimeinen reissu on joka tapauksessa todella haikea.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhannusruusun loistoa

Meidän juhannusruusu alkoi kukkia noin viikko juhannuksen jälkeen. Todella isot kukat. Juhannusruusu on kyllä yksi lempikasveistani. Juhannusruusu on niin helppo hoitoinenkin, että senkin puolesta pidän siitä. Vähän on päässyt villiintymään tämä meidän ruusu. Se kasvaa talon kulmalla ja huomasin, että talon alta lautojen välistä tulee lehtiä. Muutama kukkakin näkyy siellä. Jäin miettimään, että pitäisiköhän sille tehdä jotain. Samoin nurmikolla näkyy siellä täällä ruusun alkuja, mutta ne ovat aina hävinneet nurmikon leikkuun yhteydessä. Tykkään kävellä paljain varpain mökillä ja ruusun piikkien päälle ei välttämättä olisi kiva astua.

Ulkomailla

Olin viikon matkalla Italiassa, Ischialla. Ihan kateellisena katselin heidän paikallisia puutarhoja jotka kukoistivat. Minulla kun on tuo oma pieni kuiva maaplänttini, joka tuntuu niin kitukasvuiselta etenkin nyt kun on nähnyt italialaisia puutarhoja. Oma palstani oli viikon miehen hoiteissa ja pelkäsin mitenkä käy. Mutta eipä hän ainakaan ihan kaikkea ollut onnistunut tappamaan, kuten pelkäsin. Muutamat härkäpavut jo keräsinkin. Ne ovat todella etuajassa. Meidän naapuripalstalla härkäpavut näyttivät vasta kukkivan. Rikkaruohoja oli kertynyt taas viikon aikana ihan hirmuinen määrä. En edes saanut tänään kaikkia rikkaruohoja pois. Täytyy mennä huomenna uudelleen hommiin.

Härkäpapu

Meillä on ollut tosi hyvä härkäpapuvuosi. Niitä tulee vaan lisää ja lisää. Härkäpavun hyvä puoli on se, että parantaa maan ravinnepitoisuutta. Oma puutarhapalstani oli jonkin verran huonossa kunnossa ja oletan härkäpapujen tekevän hyvää maalle. Lähdin keväällä innoissani kylvämään siemeniä tänne kotiin. Nehän venähti heti todella pitkiksi. Kuljettaminen puutarhapalstalle oli tosi työlästä ja suurin osa taimista ennätti katketa matkan varrella. Kylvin ne siis ihan liian aikaisessa vaiheessa. Kylvin sitten uudet siemenet uudelleen palstalle ja ne lähti hyvin kasvamaan. Satoa alkoi tulla jo heinäkuun alkupuolella. Innoissani kylvin vielä uuden satsin siemeniä siinä vaiheessa kun ensimmäiseet pavut olivat jo korjuuvaiheessa ja nekin lähti hyvin itämään. Tällä viikolla poimin sitten tuon jälkimmäisen sadon viimeiset pavut. Härkäpavun lehtihankoihin kehittyy 2-5 kukkaa, joista sitten muodostuu palot joiden sisällä pavut ovat. Minun härkäpapujen kukat olivat valkoisia. Naapuripalst