Siirry pääsisältöön

Samettikukkien kylväminen

Meillä on nyt kevätkylvöt aloitettu. Saa nähdä miten onnistuu, minulla kun ei todellakaan viherpeukaloa ole, tai jos on niin se on keskellä kämmentä. Nyt on kylvettynä mm. samettiruusuja, jotain köynnöskukkia, lehtikaalia, palmukaalia, erilasia yrttejä ja pinaattia. Olikohan vielä jotakin muutakin. Tuntuu, että kylvölaatikoita on ihan kaikkialla.


Nämä samettiruusujen siemenet oli kyllä todella veikeän näköiset. Paketin avattua piti ihan mennä googlaamaan, että todellako näiden pitää tältä näyttää. Saa nähdä onko tuo vanha kakkuvuoka huono valinta laatikoksi, mutta se oli juuri sopivan kokoinen ja muotoinen. Tai no, saattaa olla että siemenet ovat siitä huolimatta liian tiiviisti.


Samettikukkia varten kylvömulta levitetään purkkiin tms. ja siemenet levitetään ihan pinnalle. Niiden päälle ei laiteta ollenkaan multaa. Alkuun suihkuttelu oli ehkä vähän haastavaa kun siemenet meinasi lähteä suorastaan lentoon. Olen suihkutellut kylvöstä kerran päivässä. Kylvös ei saa olla liian märkä, mutta se ei myöskään saa päästä kuivumaan liikaa. Siinäpä haastetta kerrakseen.




Vajaa viikkoa myöhemmin enssimmäiset siemenet ovat alkaneet itämään. Kun nuo tuosta kasvavat vielä lisää niin on taimien koulimisen aika. Ne pitää eritellä omiin ruukkuihinsa. Jos nuo kaikki onnistuvat niin mehän hukutaan samettiruusuihin. Niitä riittää sekä puutarhapalstalle, että parvekkeelle.

Samettikukat muuten toimivat tuholaiskarkottimina. Niitä kannattaa istuttaa hyötypuutarhan reunamille. Minulla nämä kukat ovat lähdössä meidän puutarhapalstalle.

Kommentit

  1. Hieno juttu! Ihan sydäntä lämmitti lukea tuosta teidän puutarhainnostuksesta - tervetuloa ihanaan puutarhamaailmaan! Mistähän voisi liittyä lukijaksi tähän blogiin, niin löytäisi tämän helpommin omasta luettelosta..
    Ihanaa pääsiäisen jatkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuulikki, kiitos kauniista sanoista. Lisäksin nyt ainakin sellaisen kohdan, missä blogin voi tilata sähköpostiin. Mutta olen itse sen verran huono käyttämään, että en tiedä miten saa liitettyä omaan luetteloon. Vai pitääköhän se jotenkin liittää tuonne omaan lukemistoon...

      Poista
    2. Palaankin kommentoimaan uudelleen. Nyt tuolla blogin yläpalkissa on kohta josta voi liittyä lukijaksi.

      Poista
  2. Sain linkitettyä blogisi omaani sivupalkin luetteloon. En ole Google+ :sa joten tuo seuraaminen ei onnistu bloggerissa. Mutta hyvä näin :) Oikein mukavaa pääsiäisen jatkoa, ja kiitos blogini lukijaksi liittymisestä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhannusruusun loistoa

Meidän juhannusruusu alkoi kukkia noin viikko juhannuksen jälkeen. Todella isot kukat. Juhannusruusu on kyllä yksi lempikasveistani. Juhannusruusu on niin helppo hoitoinenkin, että senkin puolesta pidän siitä. Vähän on päässyt villiintymään tämä meidän ruusu. Se kasvaa talon kulmalla ja huomasin, että talon alta lautojen välistä tulee lehtiä. Muutama kukkakin näkyy siellä. Jäin miettimään, että pitäisiköhän sille tehdä jotain. Samoin nurmikolla näkyy siellä täällä ruusun alkuja, mutta ne ovat aina hävinneet nurmikon leikkuun yhteydessä. Tykkään kävellä paljain varpain mökillä ja ruusun piikkien päälle ei välttämättä olisi kiva astua.

Ulkomailla

Olin viikon matkalla Italiassa, Ischialla. Ihan kateellisena katselin heidän paikallisia puutarhoja jotka kukoistivat. Minulla kun on tuo oma pieni kuiva maaplänttini, joka tuntuu niin kitukasvuiselta etenkin nyt kun on nähnyt italialaisia puutarhoja. Oma palstani oli viikon miehen hoiteissa ja pelkäsin mitenkä käy. Mutta eipä hän ainakaan ihan kaikkea ollut onnistunut tappamaan, kuten pelkäsin. Muutamat härkäpavut jo keräsinkin. Ne ovat todella etuajassa. Meidän naapuripalstalla härkäpavut näyttivät vasta kukkivan. Rikkaruohoja oli kertynyt taas viikon aikana ihan hirmuinen määrä. En edes saanut tänään kaikkia rikkaruohoja pois. Täytyy mennä huomenna uudelleen hommiin.

Härkäpapu

Meillä on ollut tosi hyvä härkäpapuvuosi. Niitä tulee vaan lisää ja lisää. Härkäpavun hyvä puoli on se, että parantaa maan ravinnepitoisuutta. Oma puutarhapalstani oli jonkin verran huonossa kunnossa ja oletan härkäpapujen tekevän hyvää maalle. Lähdin keväällä innoissani kylvämään siemeniä tänne kotiin. Nehän venähti heti todella pitkiksi. Kuljettaminen puutarhapalstalle oli tosi työlästä ja suurin osa taimista ennätti katketa matkan varrella. Kylvin ne siis ihan liian aikaisessa vaiheessa. Kylvin sitten uudet siemenet uudelleen palstalle ja ne lähti hyvin kasvamaan. Satoa alkoi tulla jo heinäkuun alkupuolella. Innoissani kylvin vielä uuden satsin siemeniä siinä vaiheessa kun ensimmäiseet pavut olivat jo korjuuvaiheessa ja nekin lähti hyvin itämään. Tällä viikolla poimin sitten tuon jälkimmäisen sadon viimeiset pavut. Härkäpavun lehtihankoihin kehittyy 2-5 kukkaa, joista sitten muodostuu palot joiden sisällä pavut ovat. Minun härkäpapujen kukat olivat valkoisia. Naapuripalst