Siirry pääsisältöön

Kesälomalla

Onpas ihanaa olla kesälomalla. Tultiin lauantaina mökille ja aikomus on olla koko tämä viikko. Miehen loma loppuu tämän viikon jälkeen ja eiköhän me kaikki palata takaisin kotiin. Mieli tekisi vielä jäädä, mutta puutarhapalstakin kaipaa huomiota.


Joka kesä sitä hämmästyy kuinka kivoja mökin puuhailut on. Kotona ei tulisi mieleenkään tiskata käsin. Täällä se on suuri nautinto. Hakea ensin vesi kaivosta ja lämmittää se, vasta sen jälkeen ryhtyä tiskaamaan. Tänä kesänä ei olla juuri ollenkaan käytetty kertakäyttöastioita. Joskus kun on oikein laiskottanut niin olen saattanut ottaa ruokailuun pahvilautaset. Nyt ollaan käytetty vaan kunnollisia lautasia. Kunnon astioilla syöminen on toki aina mukavampaa.

Toin kotoa muutaman maton mukanani. Olen pessyt ne nurmikolla käyttäen pesuvetenä järvivettä. Innostuin pesemään osan mökin matoistakin. Tällä viikolla ainakin Etelä-Savossa on ollut todella hyvät säät ja isommatkin matot ovat kuivuneet reilussa vuorokaudessa. Pesin myös mökin ikkunat, en tiedä koska ne on aikaisemmin pesty. Minä en sitä ole tehnyt ja tuskin anoppikaan on viime vuosina sitä enää tehnyt. Nyt ikkunoista näkee taas ulos.


Ainoa mikä täällä on olossa harmittaa on huonot ruokakaupat. Kaupasta on tosi vaikea löytää yhtään mitään. Ja kaikki maksaa huomattavasti enemmän kuin Helsingissä. Tätä kirjoittaessa mies on juuri sytyttämässä savustinta ja tänään savustetaan sekä kanaa että kalaa. Lisänä uusia perunoita. Ensi viikolla toivon, että puutarhapalstakin perunat alkaisi olla nostovalmiita.


Järvi tuntui alkuun tosi kylmältä. Etenkin kun oli viikko aiemmin ollut lomamatkalla Italiassa ja uinut hotellin kylpylässä viikon ajan. Nyt muutaman hellepäivän jälkeen järvikin on kovaa vauhtia lämmennyt, tai sitten siihen veteen on vaan tottunut.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhannusruusun loistoa

Meidän juhannusruusu alkoi kukkia noin viikko juhannuksen jälkeen. Todella isot kukat. Juhannusruusu on kyllä yksi lempikasveistani. Juhannusruusu on niin helppo hoitoinenkin, että senkin puolesta pidän siitä. Vähän on päässyt villiintymään tämä meidän ruusu. Se kasvaa talon kulmalla ja huomasin, että talon alta lautojen välistä tulee lehtiä. Muutama kukkakin näkyy siellä. Jäin miettimään, että pitäisiköhän sille tehdä jotain. Samoin nurmikolla näkyy siellä täällä ruusun alkuja, mutta ne ovat aina hävinneet nurmikon leikkuun yhteydessä. Tykkään kävellä paljain varpain mökillä ja ruusun piikkien päälle ei välttämättä olisi kiva astua.

Ulkomailla

Olin viikon matkalla Italiassa, Ischialla. Ihan kateellisena katselin heidän paikallisia puutarhoja jotka kukoistivat. Minulla kun on tuo oma pieni kuiva maaplänttini, joka tuntuu niin kitukasvuiselta etenkin nyt kun on nähnyt italialaisia puutarhoja. Oma palstani oli viikon miehen hoiteissa ja pelkäsin mitenkä käy. Mutta eipä hän ainakaan ihan kaikkea ollut onnistunut tappamaan, kuten pelkäsin. Muutamat härkäpavut jo keräsinkin. Ne ovat todella etuajassa. Meidän naapuripalstalla härkäpavut näyttivät vasta kukkivan. Rikkaruohoja oli kertynyt taas viikon aikana ihan hirmuinen määrä. En edes saanut tänään kaikkia rikkaruohoja pois. Täytyy mennä huomenna uudelleen hommiin.

Härkäpapu

Meillä on ollut tosi hyvä härkäpapuvuosi. Niitä tulee vaan lisää ja lisää. Härkäpavun hyvä puoli on se, että parantaa maan ravinnepitoisuutta. Oma puutarhapalstani oli jonkin verran huonossa kunnossa ja oletan härkäpapujen tekevän hyvää maalle. Lähdin keväällä innoissani kylvämään siemeniä tänne kotiin. Nehän venähti heti todella pitkiksi. Kuljettaminen puutarhapalstalle oli tosi työlästä ja suurin osa taimista ennätti katketa matkan varrella. Kylvin ne siis ihan liian aikaisessa vaiheessa. Kylvin sitten uudet siemenet uudelleen palstalle ja ne lähti hyvin kasvamaan. Satoa alkoi tulla jo heinäkuun alkupuolella. Innoissani kylvin vielä uuden satsin siemeniä siinä vaiheessa kun ensimmäiseet pavut olivat jo korjuuvaiheessa ja nekin lähti hyvin itämään. Tällä viikolla poimin sitten tuon jälkimmäisen sadon viimeiset pavut. Härkäpavun lehtihankoihin kehittyy 2-5 kukkaa, joista sitten muodostuu palot joiden sisällä pavut ovat. Minun härkäpapujen kukat olivat valkoisia. Naapuripalst